Filmli Kontrplak Nedir?
Filmli kontrplak, bina ve inşaat projelerinde kullanılan bir dış cephe kontrplaktır. Normal kontrplak ürünlerine kıyasla neme, aşınmaya, kimyasal bozulmaya ve mantara karşı daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Kontrplağın her iki yanında fenol ya da melaminden yapılmış bir film kaplaması bulunur.Plywood Nasıl Yapılır?
Plywood, düz bir zemin için ahşap malzemeden yapılmış ince tabakaların üst üste istiflenerek dik açılarla çapraz şekilde yerleştirilip tutkal gibi bir yapıştırıcı yardımıyla yapıştırılıp, üstüne koruyucu tabaka yerleştirilen, su ve nem gibi dış etkenlerden korunan ahşap malzemedir.Birch Plywood Nedir?
Birch plywood, tamamen huş ağacından yapılan, suya dayanıklı WBP (Water Boiled Proof ) gibi bir tutkal ile yapıştırılarak yüksek ısı altında preslenmek suretiyle her iki yüzeyide film kaplı kontrplak panellerdir. Paneller tek bir katı ahşap parçasından değil, birden çok katmandan veya kaplama katlarından yapılmıştır. Katman sayısı, panelin kalınlığına, amaçlanan uygulamasına ve üreticinin spesifikasyonlarına ve işlemlerine bağlıdır.Filmli kontrplak ürünlerinin yanı sıra filmsiz kontrplak, ekolojik marin kontrplak ürünlerine de Baba Yapı ile ulaşabilirsiniz.
İnşaatta Birch Plywood Kullanım Alanları
Doğrama işleri, mobilya üretimi, yapısal/endüstriyel uygulamalar, model yapımı, kontrplak altlık, kalıp çalışması, ev geliştirme ve küçük inşaat projeleri gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır.Dolap, mobilya ve doğrama uygulamaları için zımparalanmış paneller ve endüstriyel/yapısal ihtiyaçlar için kaba paneller mevcuttur. Paneller, değişen yüzey sınıflarında, tutkal çizgilerinde, çekirdek yapılarında, çeşitli boyutlarda ve kalınlıklarda mevcuttur.
Dayanılıkta Plywood
Plywood inşaattan, mobilyaya ve çeşitli yapı malzemelerine kadar birçok alanda kullanılır. Suya dayanıklı WBP tutkalla yapıştırılıp preslenmesi sayesinde suya, neme ve kimyasal malzemelere karşı dayanıklıdır. Diğer ahşap ürünlerle karşılaştırıldığında hafif bir malzemeden yapılmasına rağmen daha dayanıklıdır. Çivileme veya taşıma işlemlerinde çatlama ve yarılma ihtimali hemen hemen bulunmaz. Çapraz olarak yapıştırıldığından çekme ve şişme sorunları da yaşanmaz.Filmli Kontrplak Kullanım Alanları Nelerdir?
Filmli kontrplak hafif bir ağırlığa sahiptir. Ayrıca aşınmaya ve suya karşı dirençlidir. Farklı malzemelerle basit bir şekilde birleştirilir. Temizliği ve kesilmesi konusu da oldukça kolaydır. Dayanıklılığı ve kolay işlenebilen yüzeyi sayesinde birçok alanda kullanılabilmektedir. Bunlar;- İnşaat ve binalar
- Depolar, demiryolu vagonları,
- Kamyonların zeminlerinde ve yan duvarları gibi açık ortamlarda,
- Aynı zamanda sandalye, masa, kanepe, yatak vb. mobilyaların yapımında da kullanılır.
Filmli kontrplakların kaliteli filmlerle kaplanmış olması, güçlü sertlik ve hasar direncine sahip olmasını sağlar. Filmli kontrplakların yüzeyi oldukça hijyenik olduğu için tarım yapıları ve gıda ürünlerinin depolanması gibi alanlarda rahatça kullanılır. Temizlik için önemli olan güçlü deterjanlara karşı da dayanıklıdır. Düşük sıcaklık, nem, deterjanlı temizlik şartlarında kullanılabilir özelliktedir. Ayrıca azarlı termitlere karşı da koruma sağlar. Aynı zamanda sandalye, masa, kanepe, yatak vb. mobilyaların yapımında da kullanılır.
Suya Karşı Filmli Kontrplak
Yaşam alanlarını tehdit eden ve yaşamayı zorlaştıran nem, su ve çeşitli kimyasal malzemelere karşı filmli kontrplak oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Su geçirmez akrilik lateks boyaların veya yağ bazlı boyaların kullanımıyla suya ve aşınmaya karşı daha dirençli hale gelir.Filmli Kontrplak Nasıl Kesilir?
Farklı alanlarda yaygın kullanıma sahip filmli kontrplak malzemeler katmanlı bir yapıdadır. Katman sayısı arttıkça dayanıklılığı da artar. Tek katmanlı olarak kesilir, daha sonra bu katmanlar birleştirilerek her iki tarafına da özel bir film kaplanır. Bu malzemenin kesimi marangoz atölyesinde veya evde yapılabilir. Bunun için kullanılabilecek bazı malzemelere sahip olunması gerekir.- Talaşsız bir kenar elde etmek için doğru testere bıçağının seçilmesi önemlidir. Kullanılan testere bıçağının dişinin boyutu ve ayarı burada önemli noktadır. Çıkan talaşların boyutu ne kadar küçükse, testere dişinin boyutu da o kadar küçüktür. Daire testere seçiminde en önemli unsurlardan biridir. Kesim hizasını ve ayarını bir cetvel yardımıyla yapılabilir.
- Dekupaj bıçakları daha fazla çeşitlidir. Talaşsız temiz bir kesim için kullanılır. Genellikle BOSCH markasının CleanWood adlı bıçak serisi kullanılır. Küçük boyutları ve dişlerin belirli bir yönelimi vardır. İkizkenar üçgen şeklindedir ve her iki yöne keserler.
- Marangozların kullandığı bazı kesim teknikleri vardır. Sıfır boşluk tekniği ile malzemenin üst tabakasındaki kabuk kırma etkisi ortadan kaldırılır.
Filmli Kontrplak Nasıl Boyanır?
Filmli kontrplak malzemenin dayanıklılığını artıracak boyama işlemi için boya seçimi yapmak önemlidir. Yapılacak işe uygun olarak bir boya seçilmelidir. Mobilya ve genel kullanım alanlarında dayanıklı akrilik lateks boyalar ile yağ bazlı boyalar seçilmelidir. Büyük alanlar için boya tabancası kullanımı zamandan tasarruf sağlayacaktır. Boyama işlemi birkaç adımda gerçektirilir:- Boyama işleminde önemli husus fırça seçimidir. Kullanılacak fırça boya ve astar ile uyumlu olmalıdır.
- Boyama işlemi için öncelikle boyanması istenmeyen alan önceden bir bant yardımıyla örtülmelidir.
- Zımparalanması gereken yüzeyler varsa zımpara uygulanmalıdır. Fakat bu işlemden önce boşluklar varsa doldurulmalıdır.
- Boyama işleminde boya fırçası kullanımı rulo veya boya tabancasına göre daha iyi kontrol mekanizması sağlayabilir. Boyama esnasında birbiri üzerine düz ve uzun hareketler yapılmalıdır.
- En son güçlü boyanmış bir yüzey elde etmek için en iyi yol birkaç ince kay boya uygulamaktır. Boyanın kuruması beklendikten sonra, dikkat çekmeyen bir kenarda test edilmelidir.
Bu uygulamalar sert ve pürüzsüz bir yüzey için etkili adımlardır.
Filmli Kontrplak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Filmli Kontrplak Kalınlıkları Nelerdir?
Ürünlerin ağaç cinslerine ve kalitesine göre kalınlıkları da farklılık göstermektedir. Fakat filmsiz kontrplak da olduğu gibi filmli kontrplakta da ölçüler benzerdir. 3mm, 4mm, 6mm, 8mm, 9mm, 12mm, 15mm, 18mm, 21mm, 24mm, 27mm, 30mm, 35mm, 40mm, 50mm olarak filmsiz kontrplak kalınlıkları bulunmaktadır. Filmli plywood ürünleri genel olarak ise 600-700 kg/m3 ağırlıklara sahiptirler.
Filmli Kontrplak Fiyatları 2022
Filmli kontrplak fiyatları işleme giren ağaç, kalınlık ve uzunluklarına göre değişiklik göstermektedir. Filmli kontrplak fiyatları hakkında bilgi almak için Baba Yapı ile iletişime geçebilirsiniz.
Filmli Kontrplak Ağaç Türleri Nelerdir?
Filmsiz kontrplak türlerindeki ağaçlarla aynıları tüketilmektedir. Filmli kontrplak ağaç türleri arasında kavak, kayın marin, çam marin, huş marin ve egzotik bulunmaktadır. Genellikle ılıman ve soğuk iklimlerde yetişen ağaçlardan elde edilmektedir. Filmsiz kontrplak çeşitlerinden tek farkı filmlilerde tutkal kullanılmasıdır. Rus, Brezilya, Vietnam, Endonezya, Finlandiya, Hindistan, Malezya, Romanya gibi filmli çeşitleri vardır.
Filmli Kontrplak Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Filmsiz kontrplak türlerindeki ağaçlarla aynıları tüketilmektedir. Filmli kontrplak ağaç türleri arasında kavak, kayın marin, çam marin, huş marin ve egzotik bulunmaktadır. Genellikle ılıman ve soğuk iklimlerde yetişen ağaçlardan elde edilmektedir. Filmsiz kontrplak çeşitlerinden tek farkı filmlilerde tutkal kullanılmasıdır. Rus, Brezilya, Vietnam, Endonezya, Finlandiya, Hindistan, Malezya, Romanya gibi filmli çeşitleri vardır.
Filmli Kontrplak Nasıl Satın Alınır?
Gerek internet ortamından online olarak gerekse birebir mağazalara gidip görüşerek sipariş verilebilmektedir. Online yani internet ortamındaki siparişlerde kişilerin bilgileri iyi bilmeleri büyük önem taşımaktadır. Çünkü internet ortamında bazı yanılmalar olabilmektedir. Bundan dolayı müşteriler daha çok mağazalara giderek daha iyi bilen kişiler ile görüşerek sipariş verme taraftarı olmaktadırlar. Filmli kontrplak siparişi vermek için Baba Yapı iletişime geçebilirsiniz.
Filmli Kontrplak Küflenir mi, Çürür mü?
Her malzemede olduğu gibi filmli kontrplaklar da kullanılan alana ve kullanan kişiye göre ömründe değişiklik göstermektedir. Nemli yerlerde su çeken malzemeler genel olarak ilk önce küflenmekte ve dikkat edilmezse eğer çürümeye kadar gidebilmektedir. Fakat filmli kontrplaklarda kenar boyası, kalıp yağı ve köşe aparatı gibi birçok malzeme kullanıldığından nemlenme olayına az rastlanmaktadır. Bundan dolayı da küflenme veya çürüme olayı da az yaşanmaktadır.
Filmli Plywood İle Filmsiz Plywood Arasındaki Farklar Nelerdir?
Filmli plywood ile filmsiz plywood arasında belli başlı herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Çok bilinenin aksine aralarındaki farklılık dayanıklılık değil sadece beton yüzeyini etkilemesidir. Filmli plywood sıva olmayacak yani yapılamayacak olan yüzeylerde kullanılmaktadır. Sıva yapılacak yüzeylerde filmsiz plywood kullanması önerilmektedir. Filmsiz plywood daha çok mobilya, ambalaj, matbaa gibi alanlarda kullanılır. Filmsiz plywood sıva yapılmasına imkan sağlamaktadır. Filmli plywood ise daha çok inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Plywood geleneksel ahşap kalıplarının yerini almaktadır. Filmli plywood sıva yapılmayacak yüzeyler oluşturmada, filmsiz plywood ise sıva yapılacak yüzeylerin parlak olmayan yerleri için kullanılmaktadır.
Filmli Kontrplak Tutkal Çeşitleri Nelerdir?
Bu tarz kontrplaklarda kullanılan tutkallara WBS tutkalı denmektedir. Bu tutkal bir malzemeyi kaynar suya dayanıklılık haline getirmektedir. Kontrplak üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tutkal herhangi bir markayı temsil etmemektedir. Bu tutkal sayesinde kontrplaklar hem suya dayanıklı hale gelir hem de ömürleri uzamaktadır. WBT tutkalının iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Fenol WBP Tutkalı ve Melamin WBP Tutkalıdır. Fenol tutkalı 50-72 saate kadar dayanıklılık gösterirken Melamin tutkalı ise 5-20 saate kadar dayanıklılık göstermektedir.
Filmli Plywood Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Filmli Plywood alırken dikkat edilmesi gerekenler sırası ile ürünün cinsi, uzunluğu, kalınlığı, filmin yapısı ve kenarlarındaki koruma aparatlarına dikkat edilmelidir. Alınacak olan ürünün ihtiyaca göre kalınlığı belirlenmelidir. Her malzemenin kalitesi değişeceği gibi kontrplak seçerken de alınacak olan malzemenin kalitesine dikkat edilmelidir. En önemli etkenlerden biriside kullanılan tutkal cinsine dikkat edilmesidir. Suya dayanıklı WBS tutkal olup olmadığı gözden kaçırılmamalıdır.