Marin Kontrplak Nedir?
Marin kontrplak, en kaliteli ağaç soyma kaplamalardan, suya dayanıklı tutkallar ile imal edilen kontrplak türüdür. Marin Sınıfı Kontrplak olarak sınıflandırılabilmesi için ürünün gerçek gücünü, suya dayanıklılık özelliklerini ve nihai dayanıklılığını belirlemek için 72 saatlik kaynar su testi dahil olmak üzere sıkı testlerden geçmesi gerekir. Yapıştırıcı olarak genellikle WBP (fenolformaldehit) tutkalı kullanılmaktadır. Tutkalın yapısı suyla çözünmelere karşı dayanıklıdır ve su ile reaksiyona girmemektedir.
Marin kontrplak üretiminde genel olarak kullanılan ağaç türleri; Huş (Bırch), Çam (pine), Okoume ve Kayın(beech) soyma kaplamalarıdır. Kayın soyma kaplamalarının rutubetli ortamlarda çok fazla reaksiyon vermesi marin olarak kullanımını kısıtlamaktadır. Çam soyma kaplamaları ise yumuşak ve reçineli yapısı nedeniyle nemli ortamlarda daha çabuk mantarlanmaya sebebiyet vermektedir. Bu sebeplerden dolayı marin özellik istenilen ortamlarda birincil olarak Huş ve Okoume soyma kaplamalarından elde edilmiş kontrplaklar tercih edilmektedir.
Marin sınıfı kontrplak en iyi kalite ahşaptan yapılır. Marin kontrplaklarının benzersiz özelliklerini sıralarsak;
Benzersiz bir şekilde suya dayanıklıdırlar ve su geçirmezdirler
Herhangi bir normal kontrplakta su, içeri girebilir ve çürüme nedeniyle hasara neden olabilir. Herhangi bir nemin içine girmesini ve zarar vermesini önlemek için özel ekolojik yapıştırıcılar kullanılır. Bu benzersiz marin sınıfı kontrplak kalitesi, onu neme maruz bırakan tüm yapıların inşası için ideal bir seçim haline getirir.
Marin Kontrplakların Mukavemeti
Marin kontrplaklar, uzun süreler boyunca muazzam aşınma ve yıpranmaya dayanabilir. Serttirler ve sert hava koşullarıyla kolayca başa çıkabilirler, bu nedenle uzun ömürlüdür. Bunun anahtarı, katları birbirine yapıştırmak için kullanılan süper güçlü, özel olarak hazırlanmış ekolojik yapıştırıcıdır. Ek bir koruma olarak Marine Plywood, gücünü daha da artıran benzersiz bir vakum basıncı işleminden geçer.
Uygulamalara Bakacak Olursak;
Marin sınıfı kontrplak olarak da adlandırılan suya dayanıklı kontrplak, diğer kontrplak türlerine göre suya ve neme karşı daha dayanıklıdır. marin kontrplak, insan yapımı ve doğal faktörlerin farklı türlerinden ortaya çıkan her türlü nemli koşullara direnme kabiliyetine sahip olduğu için en yaygın olarak dış mekan projelerinde uygulama bulur.
Tekne yapımında kullanıldığında, bu kontrplak çeşidi, normal suya dayanıklılık özelliklerinin yanı sıra, bir teknenin tatlı ve tuzlu sularda geliştirebileceği her türlü hasar ve tehdide karşı direnç sunar.
İnsanların su geçirmez kontrplakların farkına varmasıyla birlikte mutfak projelerinde olduğu kadar banyolarda da kullanımı hızla artıyor. Bunlar su ve nemden kaynaklanan hasarlara daha yatkın alanlardır. Bu noktada, olağanüstü uzun vadeli bir yatırım olduğunu kanıtlayan marin kontrplak, tartışmasız ideal bir malzemedir. Banyo ve mutfak projelerinde kullanıldığında, marin kontrplak, daha uzun süre ıslak ve nem koşullarına maruz kalsa bile çürümez, eğilmez ve küflenme belirtisi göstermez.
Ürünlerimizi görmek için lütfen linke tıklayın.