Kontrplak’ın Tarihçesi


Kontrplak ne zaman icat edildi?
Kontrplak modern bir malzeme olarak kabul edilir, ancak eski günlere kadar uzanan bir geçmişi vardır. Mukavemeti, bükülmeyen elemanları, satın alınabilirliği ve esnekliği ile tercih edilen çok yönlü bir ahşap üründür. Bu malzeme Mısırlılar arasında yaygın olan MÖ 2600'den beri kullanılan kaplamaların birbirine yapıştırılması tekniğiyle oluşan bir malzemedir. 

1850'lerde kontrplak endüstriyel ölçeğe girdi. Bu ahşap, erken modern döneminde özellikle sandıklar, kapılar ve dolaplar gibi mobilya ürünlerinin imalatında dekoratif sert ağaçtan yapılmıştır. Yumuşak ağaç türlerinden elde edilen kontrplak yapımı 20. Yüzyılda sahneye çıktı.  

Kontrplak’ı kim icat etti?
Bugün kontrplak olarak bilinen malzeme, İngiliz bir makine mühendisi olan Samuel Bentham’ın 1797'de, kalın bir tabaka oluşturmak için kaplama katmanlarını birbirine yapıştırarak lamine etme konsepti olarak tanımladığı bir patent başvurusu yapmasıyla icat edildi. 

50 yıl sonra, İsveçli bir mühendis ve mimar olan Immanuel Nobel, çeşitli ince ahşap katmanlarını birbirine yapıştırmanın parçaları daha güçlü hale getireceğini keşfetti. Böylece şövale resimlerini desteklemek için geleneksel karton veya kanvasın yerini alan kontrplaklar kullanılmaya başlandı

Bu site, kullanıcı deneyimini geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır. Çerez Politikası'nı inceleyiniz.